Tο πανεπιστημιακό σύγγραμμα “Εισαγωγή στη Φυσιολογία του Ανθρώπου” (Human Physiology: From cells to systems, 8th edition, Copyright © 2012 by Cengage Learning) έχει γνωρίσει διεθνώς ευρύτατη αποδοχή. Η συγγραφέας Lauralee Sherwood χρησιμοποιεί απλή γλώσσα και αναλογίες από την καθημερινή ζωή, προκειμένου ο αναγνώστης να κατανοήσει με βιωματικό τρόπο τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.
Τα μαθήματα της Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στις βιοεπιστήμες. Η ύλη που καλύπτεται από αυτά είναι θεμελιώδους σημασίας για τις βιολογικές επιστήμες και αφορά ένα συναρπαστικό, ταχύτατα αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο.
Η νέα έκδοση της “Παθολογικής Ανατομικής”, αναθεωρημένη εκ βάθρων και βελτιωμένη, προσφέρεται, εν μέσω ενός περιβάλλοντος ταξινομικών ανακατατάξεων και ονοματολογικών αλλαγών που καθιστά την παρουσία της αναγκαία.
Το βιβλίο Βιοπληροφορική και Λειτουργική Γονιδιωματική, ευρέως αναγνωρισμένο από τις προηγούμενες εκδόσεις του, αποτελεί την πληρέστερη εισαγωγή σε αυτό το αντικείμενο. Η τρίτη του έκδοση, ενημερωμένη και εμπλουτισμένη, συνεχίζει να είναι σημείο αναφοράς για φοιτητές, πανεπιστημιακούς δάσκαλους και επαγγελματίες που αναζητούν μια προσιτή εισαγωγή στις εξελίξεις του διεπιστημονικού πεδίου της βιοπληροφορικής και της γονιδιωματικής.
Όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει στον πρόλογο του ο καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης: «Το πιο σημαντικό δώρο που πήραμε από τους δύο γονείς μας είναι το γονιδίωμά μας (το DNA μας): ένα πολύ μεγάλο αλλά πεπερασμένο “κείμενο” πληροφορίας και οδηγιών που καθορίζει τη βιολογική μας ζωή και σχετίζεται με τις μυριάδες γενετικές αρρώστιες του είδους μας.
€ 12.50
Δωρεάν συσκευασία και αποστολή
(*στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)
€ 9.38
Για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς - Λεπτομέρειες
Δωρεάν συσκευασία και αποστολή
(*στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)
Όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει στον πρόλογο του ο καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης: «Το πιο σημαντικό δώρο που πήραμε από τους δύο γονείς μας είναι το γονιδίωμά μας (το DNA μας): ένα πολύ μεγάλο αλλά πεπερασμένο “κείμενο” πληροφορίας και οδηγιών που καθορίζει τη βιολογική μας ζωή και σχετίζεται με τις μυριάδες γενετικές αρρώστιες του είδους μας. Είναι θαυμαστό πως ο καθένας και η καθεμιά από μας έχει ένα ατομικό γονιδίωμα που διαφέρει από όλα τα άλλα γονιδιώματα των 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στη γη. Η γνώση της σημασίας του DNA στην υγεία και στην ασθένεια αυξάνεται καθημερινά. Καθώς η γνώση αυτή είναι πολύπλοκη και σύνθετη, χρειάζεται να εξηγηθεί με σαφήνεια και τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αντιληπτή από τους συνανθρώπους μας».
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια πολύτιμη και παραδειγματική συμβολή στην εξάλειψη πολλών μύθων και ανακριβειών που ταλαιπωρούν τον απλό άνθρωπο. Αποσκοπεί να δώσει στον αναγνώστη απαντήσεις σε πληθώρα θεμάτων, όπως: (1) πόσο σημαντικές είναι η έγκαιρη γενετική διάγνωση και η πρόληψη κληρονομικών νοσημάτων, (2) τι είναι η αλληλούχιση του DNA ενός ασθενούς και πως μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων για εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή ή χορήγηση φαρμάκων, (3) ποια είναι η γενετική βάση μορφών κληρονομικού καρκίνου, (4) ποιες είναι οι καινοτόμες μεθοδολογίες γενετικής στη θεραπεία κληρονομικών νοσημάτων, (5) αν οι διαφορές στο DNA των ατόμων είναι δυνατόν να εξηγήσουν σε κάποιο βαθμό τις διαφορές στην ευαισθησία στη μόλυνση από τον κορωνοϊό, (6) αν είναι δυνατή η δημιουργία προσχεδιασμένων και γενετικά τροποποιημένων παιδιών, (7) αν μπορούν να κλωνοποιηθούν οι άνθρωποι, (8) ποιοι είναι οι προβληματισμοί που προκύπτουν από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη γενετική και (9) τι κάνει τον άνθρωπο μοναδικό.
Κατεβάστε τα αναλυτικά περιεχόμενα του βιβλίου σε μορφή PDF
Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης
Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου
Ο Ομότιμος Καθηγητής Κώστας Τριανταφυλλίδης εξειδικεύτηκε στη Γενετική στις Η.Π.Α., στη Γαλλία και στην Αγγλία. Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις του στη Γενετική του Ανθρώπου αφορούν: α) τη μελέτη της γενετικής σύστασης των κατοίκων της Ελλάδας με στόχο τη διερεύνηση της βιολογικής ιστορίας των Ελλήνων και της σχέσης τους με άλλους λαούς, β) τη διερεύνηση της μοριακής βάσης κληρονομικών ασθενειών και γ) την ανάλυση του DNA στα πλαίσια των ιατροδικαστικών υποθέσεων. Έχει συγγράψει διδακτικά συγγράμματα γενικής Γενετικής, Γενετικής του Ανθρώπου και Βιοτεχνολογίας. Έχει επίσης συγγράψει βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, τα οποία εστιάζονται στη γενετική ιστορία των Ελλήνων.